WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Talisker Neist Point

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, april 11, 2019 07:31:24

Distilleerderij: Talisker
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Talisker Neist Point, OB 2015, Travel Retail Exclusive
Kleur: vol goud
ABV: 45.8%

Zoet & Zilt

Vorig jaar gaf ik in de Ghelamco arena een Talisker Masterclass. Wat we daar geproefd hebben sprak erg tot de verbeelding, maar deze Talisker Neist Point (spreek uit ‘neest’ als in ‘meest’) stond niet in de line-up. Deze Travel Retail Exclusive had ik niet en zelf nog niet geproefd. Pascal, whiskygabber en aanwezig op de tasting, liet me verstaan dat die zeer de moeite is en dat hij me een flesrestje zou bezorgen. En zo geschiedde en kan ik hem nu toch proeven en aan u voorstellen.

De neus kan je gerust atypisch noemen. Ik krijg in eerste instantie Granny Smith appels, gevolgd door perzik en abrikozen. Dan pas komt de zachte rook en enkele maritieme elementen. Volgens mij zitten hier toch een paar sherryvaten tussen. Gekarameliseerde noten. Een zilt randje dat helemaal in de verdrukking komt door karamel en andere zoete toetsen. Maar het moet gezegd: het werkt! Heerlijke neus, als u het mij vraagt.

Mooi olieachtig en onmiddellijk een beetje gepeperd, zoals je van Talisker gewoon bent. Zoet en zilt tegelijkertijd, licht drogend en met een bittertje als van een druivenpit. De kruidigheid wordt iets luider naarmate de malt zich nestelt op je tong. De rook, hoewel subtiel, is onmiskenbaar.

Op de afdronk, die zonder enige twijfel lang te noemen is, wordt het drogende effect nog duidelijker. Een vreemde, ietwat florale, bijna zepige toets, blijft hangen (zonder te storen).

Nog links en rechts te vinden (o.a. in de distilleerderij zelf) voor zo’n 80 EUR. Niet goedkoop, maar wel erg lekker. Met dank aan mijn whiskygabber Pascal. Het heeft me er toe aangezet twee flesjes in huis te halen!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-02-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4528