WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Tobermory 11 Year Old 2006 The Ultimate

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, april 07, 2019 07:27:21

Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Tobermory 11 Year Old 2006/2017 The Ultimate, First Fill Sherry Butt #900155, 865 bts
Kleur: koper
ABV: 46%

Kakafonie

Tobermory Distillery zou dit jaar eindelijk terug open gaan, na twee jaar sluiting om te verbouwen. Naast een erg geturfde Iona (enkel verkrijgbaar op de distilleerderij zelf) en hun mild geturfde Ledaig, stoken ze ook een ongeturfde malt die naar de naam Tobermory luistert. Deze jongeling werd van een first fill sherry butt betrokken en versneden naar 46% door het Nederlandse The Ultimate.

Hola, dit is vreemd! Het typisch muffe karakter van Tobermory gaat hier in de clinch met enkle frisse sherrytoetsen, wat zorgt voor een kakafonie aan geuren. Rode bessen, rozijntjes, pomme d’amour en een karrenvracht aan karamel botsen tegen rubber, rottend hout en vers geboend leder en een hint van chocolademelk. Ik ben niet overtuigd.

Op smaak is het vooral de sherry die spreekt en wordt het typische karakter van de malt wat op de achtergrond geduwd. Maar op zich geen slechte zaak, want nu krijg ik vooral rood fruit, leder, rozijntjes en romige sherry. Een bittertje als van koude koffie en een zilte toets maken het af. Dit is al veel beter dan de neus aankondigde, maar echt top vind ik het nog niet.

De afdronk is erg lang, romig en donkerzoet.

Een aparte smaakbelevenis, dat is zeker. Maar voor mij werkte het niet helemaal. Bedankt voor het sample, Anthony!

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-03-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4524