WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Jameson 12 Year Old Distillery Reserve (b. 2001)

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, maart 16, 2019 09:04:25

Distillery: Midleton
Regio: Ierland
Fles: Jameson 12 Year Old Distillery Reserve, OB 2001, Benny Vandenberghe
Kleur: amber
ABV: 40%

Kiwi

Achttien jaar geleden bezocht mijn whiskygabber Benny Vandenberghe de Midleton Distillery in Ierland en kocht daar deze 12-jarige Distillery Reserve – met gepersonaliseerd label, dat spreekt voor zich. Nu zijn fles bijna ten einde is (dat werd wel stilaan tijd, zeker?), vond hij het een goed idee mij daar toch een sample van te bezorgen om de whisky even te bespreken op het blog. Ik moet zeggen: ik vond dat ook een goed idee. Deze Jameson rijpte uitsluitend op sherryvaten (wat vandaag de dag wel anders is).

Zachte, zoete neus op sultanas met een lichte aciditeit als van een sappige, overrijpe kiwi. Een verse croissant met boerenboter en abrikozenconfituur. Heel toegankelijk en licht. Aangenaam zomers.

Op smaak is het meteen duidelijk waarom Jameson nog steeds één van ’s werelds best verkochte Ierse whiskeys is. Een ware allemansvriend met een flinke zoetigheid en slechts een kleine bite. Het is bijna onmogelijk om dit niet lekker te vinden. Wat deze versie bovendien nog als extraatje mee heeft is het feit dat hij erg fruitig (bijna tropisch) en extra zoet is door enkel op sherryvaten gerijpt te zijn. Midpalate krijg ik dat toch een pittig prikkeltje als van kruidnagel en zwarte peper. Maar wel heel beschaafd, hoor.

Ik denk niet dat ik eerder al een finish meemaakte bij een Jameson die langer is dan gemiddeld. Dit is erg aangenaam. Hij blijft verrassend lang hangen, zoet en warm.

Mag ik het oude cliché nog eens uit de kast halen? Ja? Hier gaat ie: ‘zo maken ze hem niet meer, meneer’. Inderdaad. Bedankt Benny. Mocht je nog zo’n goed idee hebben, laat maar weten!

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-02-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).

  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4502