WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Macallan Rare Cask Batch No. 1 – 2018 Release

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, maart 05, 2019 06:49:27

Distilleerderij: Macallan
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Macallan Rare Cask Batch No. 1 – 2018 release, sherry seasoned American & European oak casks, 27.500 bts
Kleur: koper tot brons
ABV: 43%

Vijftig Vaten

Zelfs omschrijven ze bij Macallan deze Rare Cask als legendarisch. De maltmeester selecteert enkel de allerbeste vaten voor deze vatting en naar eigen zeggen is slechts 1% van alles wat in de warehouses ligt goed genoeg om hierin verwerkt te worden. Ik weet niet of dat wel zo’n goed verkooppraatje is, want dat zou willen zeggen dat 99% van wat Macallan maakt bocht is. Nou, dat is nou ook weer niet waar, maar u begrijpt wat ik bedoel. Maar blijkbaar zijn er fans genoeg, want na de Red en Black van vorig jaar, blijft Macallan ze op de markt brengen, weliswaar dit keer met een batchnummer. We zijn al aan nummer drie toe wanneer ik dit aan het papier toevertrouw, maar ik proef nog even de eerste. Elke nieuwe batch zou samengesteld zijn met slechts 50 vaten.

Goeie neus! Aangenaam donkerzoet op bloedappelsienen, rozijnen, honing, donkere chocolade met bananencrème, geroosterde kastanjes, rood fruit en woodsmoke. Erg rijk.

Ondanks de lichte body, komt hij mooi binnen op bitterzoete appelsienen, rozijnen en honing. Qua kruiden moet ik meteen aan nootmuskaat en gember denken, maar hij vertoont nu ook snel een bittertje als van walnoten of een druivenpit. Pruimtabak verschijnt. Hint van koude koffie op de achtergrond. Hij kan de belofte van de neus niet helemaal waarmaken, maar het blijft wel een erg lekkere Macallan. Mocht wel iets meer body hebben.

De afdronk is middellang, mierzoet met een prikkeltje als van nootmuskaat en zwarte peper.

Mooie Macallan die iets meer body kon gebruiken. Gebotteld op vatsterke zou dit wellicht een monster zijn. Ik hou wel van monsters.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-02-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4485