WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glenrothes 6 Year Old 2007 Adelphi

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, maart 02, 2019 13:32:53

Distilleerderij: Glenrothes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenrothes 6 Year Old 2007/2013 Adelphi, first fill ex-sherry hogshead #3525, 315 bts
Kleur: mahonie
ABV: 66.6%

Selderijzout

Onlangs liep ik mijn whiskygabber Laurens tegen het lijf die me een sample van deze jonge Glenrothes in de hand duwde. Gebotteld in 2013 door Adelphi op een vatsterkte van… 66.6%. Nou, dat moet wel een jonge whisky zijn, toch? Yup, gedistilleerd in 2007 en gerijpt op een sherryvat. Wat een fantastisch mahonie kleurtje, zeg. Maar euh… 66.6%, dat klinkt duivels. Ik zal maar water bij de hand houden, zeker?

Ondanks het hoge ABV brandt deze niet op de neus. Hij is wel bijzonder aromatisch. Enerzijds erg donkerzoet op allerhande donker fruit dat je met ‘diepe sherry’ zou associëren (denk vijgen, pruimen, rozijnen), maar anderzijds ook best groen met flink wat oxo (bouillon) en selderijzout. Dat laatste gaat zelfs een beetje domineren. Zoethout en iets van menthol. Zoete, zwarte koffie. Tabaksbladeren en een toefje rubber. Oosterse kruiden. Hier is van alles aan de gang, hoor.

Ja, op smaak voel je zijn alcohol wel! De speekselklieren gaan in overdrive, maar ik voel niet de behoefte hier water aan toe te voegen. Opnieuw al dat donkere fruit – pruimen nu op kop – en die kruiden (kurkuma!). Iets van appelsienmarmelade, kersensiroop en gekonfijte grapefruit. Wordt wel betrekkelijk pikant.

De afdronk is bijzonder lang (wat niet hoeft te verbazen), donkerzoet en spicy.

Ondanks het feit dat hij betrekkelijk ééndimensionaal is, is het wel een beresterke Glenrothes. Bedankt, Laurens!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-12-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4482