WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

American Tasting bij PROOF

EventsGeplaatst door Mark Dermul vr, maart 01, 2019 06:59:41

Op woensdag 27 februari kwamen we bij PROOF, in hartje Gent, samen in petit comité. Het feit dat er maar 14 proevers aanwezig waren, maakte dat het best een intieme bedoening werd. En dus erg gezellig. Koppel daar nog aan dat er van de line-up slechts één whisky bij was die ik al geproefd had en ik wist dat het weer een leuke avond ging worden.

De opener was de enige die ik al geproefd had.

Platte Valley Straight Corn Whisky – 40%

De neus was erg licht met veel hout en iets snoeperigs als van cuberdons. Op de smaak ging dat nog een stap verder met winegums en vers gezaagde plank terwijl de afdronk eerder kort en scherp was.

Duidelijk jong – wat niet hoeft te verbazen – en niet bepaald mijn ding. 41 EUR.

Chicken Cock Bootlegger’s Reserve – 45%

Ah, prachtige naam, toch? En het is een mix van bouron en rye. Maar de neus begon redelijk gesloten, werd daarna wat zoet, maar bleef wel erg zacht. Op smaak was het een duet van karamel en rogge, met een mooie lange afdronk.

Deze kon ik best al smaken en is toch een mooie step-up van een klassieke bourbon in mijn boekje. 57 EUR.

Dickel ‘12’ Tennessee Whisky – 45%

Deze Dickel is geen twaalf jaar oud. Het is recept nummer 12, wat wel wat misleidend kan zijn. De mash bill (recept) is 84% mais, 8% rogge en 8% gemoute gerst. Op de neus flink wat velpon, bosbessen, nougat en noten, terwijl hij op smaak licht drogend, doch mierzoet was. Middellange afdronk.

Ik kon deze wel erg appreciëren, eerlijk gezegd. 86 EUR (weliswaar in een 1-literfles).

Roughstock Montana Pure Malt Whiskey – 45%

Deze Pure Malt komt uit de Roughstock distilleerderij (waarvan het gerucht de ronde doet dat ze ondertussen dicht is omwille van een dispuut met de eigenaar van de gronden). Mooie toetsen van bruin brood, getoaste eik en appelsien. Pittig op smaak met meer appelsien, zeste incluis, en een kruidigheid van het hout. Lange afdronk op toast en zoethout. Gestookt van 100% in Montana verbouwde gemoute gerst.

Ik had wat moeite om deze echt lekker te vinden, maar slecht was hij zeker niet. 83 EUR.

Corsair Triple Smoke Whiskey – 40%

Een rebelse botteling waarvoor maar liefst drie types brandstof werden gebruikt om hem een rokerig kantje te geven: turf, beukenhout en kersenhout. De neus begon op rubber, maar dat vervloog betrekkelijk snel. Dan volgden pruimenlikeur, dadels, karamel en een streepje rook – maar heel delicaat en beschaafd, hoor. Hij had een iets te lichte body naar mijn gading maar op smaak zat het wel goed. Zoet, snoeperig, kruidig en een beetje rokerig. Op de afdronk – die wat aan de korte kant was, maar goed – kreeg ik nog wat rook en een florale toets.

Dit was een plezante fles, moet ik bekennen. Afgezien van het leuke verhaal (biobrandstofmakers worden distilleerders van whisky) was het ook een leuke whisky en voor mij de beste van de avond. 72 EUR.

Leopold Bros Rocky Mountain Blackberry Flavoured Whiskey – 40%

We eindigden met een vreemde eend in de bijt. Deze whisky, van Leopold Brothers, zou bij ons wellicht nooit die naam mogen dragen. Het is namelijk een mengeling van new make en braambessensap! Dat mengsel werd te slapen gelegd en na rijping gebotteld op een sterkte die het volgens de Amerikaanse wetgeving nog altijd in staat stelt whisky te heten. De kleur deed alvast aan porto denken. Op de neus had ik aardse tonen, versterkte wijn en bouillon en zelfs wat brocoli. Hij was mierzoet als een fruitsap met ballen (deed in dat opzicht wat aan de Kilchoman Bramble Liqueur denken – sans de rook). De korte afdronk was betrekkelijk droog.

Ik vond hem leuk, ik vond hem lekker, maar whisky zou ik dit nooit noemen. Giet dit gerust over een bolletje vanille-ijs. 65 EUR

Bedankt werderom, Timon, voor je enthousiasme en deskundige uitleg. Excuses voor de tafelgenoot links van me (you know who you are!) die voor de geluidsoverlast zorgde. Maar geef toe: we hebben weer goed gelachen!

En onderweg naar huis besefte ik voor de zoveelste keer in wat voor een prachtige stad ik eigenlijk toch wel woon. En als Antwerpenaar zeggen dat Gent schoon is, dat betekent toch wel iets, hé!

May the Malt be with you!

  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4481