WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Deanston 9 Year Old 2008 Bordeaux Red Wine Cask

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, februari 27, 2019 17:40:23

Distilleerderij: Deanston
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Deanston 9 Year Old 2008/2017 Bordeaux Red Wine Cask, 3240 bts
Kleur: brons
ABV: 58.7%

Noch oaky, noch winey

Je ziet ze steeds vaker: whisky’s de gefinisht of gerijpt worden op rode wijn vaten uit Frankrijk. Deze Deanston uit 2008 bracht de volledige 9 jaren door op zo’n vat uit Bordeaux en werd op vatsterkte gebotteld in 2017.

De neus barst van het rode fruit, karamel, snuiftabak en rode snoep (veters, weet u nog?). Ook nog iets van meubelpoets en bloedappelsienen. Maar kersen nemen snel de leiding, gevolgd door rabarber. Zacht gekruid op peper, wat noodmuskaat en vanille. Verrassend rijk en complex voor zo’n jong beestje en de wijn gaat niet domineren, wat ik wel prettig vind.

Ja, knal, het is wel een trap tegen je tanden, hoor! De alcoholsterkte laat zich voelen. Betrekkelijk pikant, ook. Peper, chili, kruidnagel, nootmuskaat en een hint van kaneel. Maar dan volgt de explosie van fruit, waarbij naast wat citrus vooral het rode fruit naar voren komt. Kersen, bosbessen en soortgenoten. Lekker zoet. De tannine van het wijnvat geeft wat tegengas, maar de malt wordt nooit oaky, noch winey. Wat is dat mooi. Perfect op tijd gebotteld, me dunkt.

In de lange afdronk krijg ik pas de eerste indicatie van een drogend effect, maar hij blijft zoet genoeg om te plezieren. Hij sterft een pikante dood.

Uitstekend huwelijk tussen de zachte malt van Deanston en het wijnvat. Toppertje.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-02-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4478