WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Deanston 15 Year Old Organic

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, februari 27, 2019 07:14:24

Distilleerderij: Deanston
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Deanston 15 Year Old Organic Batch 1, OB 2016, 3.000 bts
Kleur: oud goud
ABV: 46.3%

Droog & Bitter

Deanston begon haar leven als de Adelphi Cotton Mill, opgericht door de Buchanan broertjes die in de leer waren gegaan bij Richard Arkwright, de uitvinder van de Spinning Jenny. Fast forward naar 1966 en de fabriek wordt omgebouwd tot distilleerderij. Dit is de eerste batch van Deanston die volledig organisch werd gemaakt, wat betekent dat de mout niet besproeid werd, zo simpel kan het zijn. De eerste batch verscheen in 2016 en werd zonder koelfiltratie gebotteld op een sterkte van 46.3% (wat koelfiltratie overigens compleet overbodig maakt).

De neus offreert in eerste instantie wat zuurdesemdeeg, gist en iets van nat karton, met zelfs een zilte toets, alvorens er iets van fruit doorheen probeert te priemen en daar amper in slaagt. Schil van appel, een verse vijg en de hint van chocolade. Maar ik heb de grootste moeite deze neus aangenaam te vinden. Nee, het lukt me niet.

Hij is romig op de tong en meteen een tikkeltje pikant op peper en nootmuskaat. Maar weer keert dat vreemde zilte randje terug dat hem ervan weerhoudt om echt fruitig te worden. Enkel de appel slaagt er in zicht te tonen. Midpalate nog wat jonge, groene pruimpjes en iets van chocolade, maar niet erg uitgesproken. Dit is allemaal mout, gist en kruiden… en een beetje uit balans.

De afdronk is middellang en begint zoet op pruimen, maar wordt snel spicy en droog, terwijl hij een bittere dood sterft.

Jammer, maar deze Deanston kan mij absoluut niet bekoren.

79/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-02-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4477