WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Benrinnes 20 Year Old 1997 The Nectar of the Daily Drams

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, februari 26, 2019 17:26:16

Distilleerderij: Benrinnes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Benrinnes 20 Year Old 1997/2018 The Nectar of the Daily Drams, Sherry Cask
Kleur: mahonie
ABV: 54.4%

Extreem

Vorig jaar kwam deze Benrinnes op de markt voor The Nectar of the Daily Drams en hij wordt nu al een beetje beschouwd als een legendarische release. Snel proeven en achterhalen what the fuss is all about. Het kleurtje – zo donker als cola – is alvast veelbelovend.

Ja, ik zet het glas nog maar net aan de neus en ik weet al waarover de fuss gaat, want dit is een erg intense, gesherriede neus die geen spaander heel laat van het typsiche, zachte, fruitige karakter van deze Speyside malt. Het sherryvat is bijzonder dominant, wat resulteert in een donkerzoete neus vol rozijnen, dadels, leder, koffie, motorolie en wat aardse tonen. Het lijkt wel of ik mijn neus in een sherryvat steek dat meer net werd geledigd. Kruidnagel, kaneel en – in veel mindere mate – zwarte peper als kruiden. Klein sherrymonster, toch.

OMG, dit is hoestsiroop op de tong, maar dan op steroïden. Je kan deze bijna kauwen. Tikkeltje extreem, moet ik zeggen. Maar wat een smakenpalet! Ingekookt rood fruit, beef jerky, kaneel en chili. Gaat van zacht naar krachtig. De kruiden komen met een beetje vertraging. Diepe sherry, noem ik zulks. Midpalate wordt hij plots erg droog en zelfs een tikkeltje medicinaal. Medium sherrymonster, als u begrijpt wat ik bedoel.

De afdronk is een plezier. Lekker lang genieten van donkerzoete, maar kruidige toetsen.


Jawadde! Met kop en schouders de meest complexe Benrinnes die ik al aan de lippen kon zetten, maar fair is fair: dat ligt hier duidelijk allemaal aan het geweldige en extreem actieve sherryvat.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-02-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4476