WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Benrinnes 21 Year Old 1995 Signatory for The Nectar

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, februari 26, 2019 07:10:15

Distilleerderij: Benrinnes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Benrinnes 21 Year Old 1995/2017 Signatory for The Nectar, Un-Chillfiltered Collection, cask #9079, 279 bts
Kleur: vol goud
ABV: 50.5%

Waxy

Belgisch importeur The Nectar kiest met de regelmaat van de klok een prachtig single cask. Dit is er zo eentje van de minder bekende Speysider Benrinnes, verschenen in Signatory’s Un-Chillfiltered reeks, maar wel op vatsterkte.

Hola! Ja! Deze neus is klassieke Benrinnes (erg fruitig, medium zoet, licht drogende eik), maar met een paar extraatjes in de vorm van potloodslijpsel, paraffine, de schil van zoete appels en een dubbele dosis vanille. Rijstpap en verse perzik. Mandarijn en bloemenhoning en een hint van Graeffe suiker op de achtergrond. Deze zou ik al bijna als complex durven omschrijven.

Mooi mondgevoel. Ondanks de vatsterkte komt hij zacht binnen. Weliswaar een tikkeltje gepeperd en waxy – de eik levert hier uitstekend werk – maar tegelijkertijd lekker fruitig en zoet. Kamfer, zoethout, witte peper gaan hand in hand met appels, mandarijnen en een verloren gelopen kruisbes. Zomers!

De malt blijft lekker lang hangen en doet me zin krijgen om er nog één in te schenken.


Het is geen toeval dat Mario en de zijnen dit vat selecteerden. Toppertje van dit werkpaard aan de voet van de Ben Rinnes.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-02-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4475