WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Johnnie Walker Blender’s Batch Sweet Peat

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, februari 02, 2019 06:37:39

Bottelaar: Johnnie Walker
Regio: Schotland
Fles: Johnnie Walker Blender’s Batch Sweet Peat, OB 2018, 500ml
Kleur: amber
ABV: 40.8%

Roestige Nagel

In haar vernieuwende reeks Blender’s Batch lanceerde Johnnie Walker ook deze zogenaamde Sweet Peat. Nu, wie mij een beetje kent weet dat ik van mening ben dat turf en hevige zoetigheid (van bijvoorbeeld een erg actief vat) niet altijd een makkelijke oefening vind. Maar vaak werkt het toch. Ik hoop dan ook dat de master blenders van JW er in geslaagd zijn deze twee extremen mooi samen te brengen.

De neus is in eerste plaats erg zoet, met duidelijke toetsen van gesherriede whisky – wellicht Speyside – waardoor hij gedomineerd wordt door karamel en abrikozengebak. Niet veel later volgen gekarameliseerde appelsienschillen en zelfs iets van mango. De turf is onmiskenbaar, maar blijft wat mij betreft toch best op de achtergrond zweven. Sterker nog, dit begint na een minuut of vijf verdacht veel naar een rum te ruiken.

Hij is erg licht van body, wat ik jammer vind. Op de tong is hij licht kruidig (denk kruidnagel en nootmuskaat) en bitterzoet. Grapefruit, mandarijn en bergamot. Een karrenvracht aan lichte karamel en vanille. De rook tekent present, maar is wederom erg discreet.

De afdronk vult je mond met een mooie warmte en is verrassend lang.

Het is noch diepe sherry, noch heftige turf – maar dat staat dan ook niet op het label. Deze blend is een leuk experiment dat zich bijzonder makkelijk laat wegdrinken en er is absoluut niets mis mee. Dat gezegd zijnde is het wel mijn minst favoriete expressie in de Blender’s Batch. Draai deze maar in je Rusty Nail. Bedankt voor het sample, Timon.

79/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-01-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4438