WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Strathmill 26 Year Old 1988 Valinch & Mallet

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, januari 26, 2019 11:39:44

Distilleerderij: Strathmill
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Strathmill 26 Year Old 1988/2014, Valinch & Mallet, Bourbon Hogshead #799, 114 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 50.4%

Limemotiv?

In hun ‘Lost Drams’ reeks, bracht het Italiaanse Valinch & Mallet enkel jaren geleden deze Strathmill uit 1988 uit. Op vatsterkte, dat spreekt. Het hogshead leverde na iets meer dan een kwarteeuw rijping nog amper 114 flessen op. Het is nog maar mijn 15e Strathmill, maar dat hoeft niet te verbazen. Het leeuwendeel verdwijnt immers in de bekende blend J&B en officiële bottelingen kan je – letterlijk – op één hand tellen.

De neus is fris op Granny Smith appels en limoensap. Flink wat vanille en een beetje eik, zij het wel discreet. Een zachte en erg toegankelijke neus. Hij ruikt alleszins een pak jonger dan 26 jaar. Na enkele ogenblikken wordt hij wel fruitiger. Denk banaan en abrikozen.

Hij is mondvullend, dat is al prettig. Romig en pikant tegelijkertijd, terwijl hij ook mierzoet is van allerhande fruit. Citrus op kop, gevolgd door zure appels en steenvruchten. Mirabellen, kruisbessen, abrikozen en opnieuw een karrenvracht aan limoen, zeste incluis. Dit valt best mee. Erg zomers.

De afdronk is eerder kort op kruiden en limoen.

Limoen komt zowel op de neus, in de smaak als in de finish terug. Limemotiv? Leuke, zomerse Strathmill, die gevaarlijk makkelijk wegdrinkt. Een kaarterswhisky. Bedankt, Peter.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-10-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4431