WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Strathmill 10 Year Old 2007 The Ultimate

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, januari 25, 2019 06:08:29

Distilleerderij: Strathmill
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Strathmill 10 Year Old 2007/2017 The Ultimate (Van Wees), Hogshead #805452, 398 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Saai

Wist je dat Strathmill haar huidige naam pas kreeg in 1994? Daarvoor heette ze Glenisla-Glenlivet, omwille van de nabijheid van de rivier Isla. Maar twee decennia geleden werd de distilleerderij hernoemd naar Strathmill, als eerbetoon aan de graanmolen die daar in 1823 werd neergepoot. Van Strathmill zijn er amper officiële bottelingen, want het overgrote deel gaat naar de blenders met Justerini & Brooks op kop. Enkel een 12-jarige in de Fauna & Flora-reeks en als Manager’s Choice bestaat, alsook een 15-jarige Manager’s Dram. En wie in 2014 de Diageo Special Releases al verzamelde, heeft misschien de 25-jarige Strathmill 1988. Wij proeven vandaag een jonge onafhankelijke Strathmill uit 2007 van het Nederlandse Van Wees in hun reeks ‘The Ultimate’.

De neus is erg licht, op cashewnoten, vers afgereden gras, wat appeltjes en iets van verschaald pilsbier. Wat vanille, maar absoluut niets meer. Wat een saaie malt is me dat!

Op smaak krijg ik zoete mout, wat vers gezaagd hout, appels en vanille, maar weinig meer. Ook op smaak is dit een erg mager beestje, als u het mij vraagt. Een tikkeltje kruidig (peper, zoethout), dat wel. Opnieuw: saai.

De afdronk biedt niks nieuws, is eerder kort en benadrukt opnieuw het saaie karakter van deze malt.

Het is niet onbegrijpelijk dat hier geen single malt releases van bestaan. Dit is een packer voor in blends, niets meer. Niet eens 35 EUR, maar nog steeds geldverspilling. Bedankt, Manny.

78/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-10-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4430