WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

A Splendid Speyside Surprise 17 Year Old 1995 Anam na h-Alba

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, januari 22, 2019 05:44:58

Bottelaar: Anam na h-Alba
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: A Splendid Speyside Surprise 17 Year Old 1995/2012, 60 bts
Kleur: goud
ABV: 48.5%

Lychee

Anam na h-Alba betekent zoveel als ‘de ziel van Schotland’ en is een Duits onafhankelijk bottelaar, bestierd door Tom Skowronek. Tom maakt zich sterk enkel whisky op vatsterkte en zonder koelfiltratie te bottelen. Deze 17-jarige ‘geheime’ Speyside malt werd op slechts 60 flessen gelanceerd in 2012. Het was één van Tom’s eerste releases.

De zoete neus biedt boter, honing, bijenwas en vanilla vanaf de eerste snuif. Dat wordt nadien aangevuld met gebakken appeltjes en peren, abrikozen en perzik. Enkele kruisbessen doen ook hun duit in het zakje. Hij heeft tevens een flink florale toets. En na vijf minuten is de geur van kandijsuiker niet meer weg te denken. Dit is erg aangenaam.

De eerste slok is zijdezacht en zoet op lychee, peer, perzik en appelsien. Nog iets van peper en gember en een verassende toets van munt. Bij de tweede slok wordt hij echter erg zoet, bijna te zoet, maar net niet. Beetje snoeperig, maar wel met een prikkeltje van de kruiden. Vanaf de derde slok gaat ook het hout echt spreken, wat voor een bittertje van de tannine zorgt. Maar dat zorgt wel voor een mooie balans.

De afdronk is best lang en geeft opnieuw het woord aan de lychee en de peper.

Ik kon onmogelijk het distillaat identificeren, maar denk wel dat het om een bourbon vat ging. Who cares? Dit is gewoon erg lekker.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-11-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4427