WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Speyside Region Very Old Selection Sansibar

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, januari 21, 2019 07:16:30

Bottelaar: Sansibar
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Speyside Region Very Old Selection, Sansibar 2016 for The Dutch Whisky Association, 187 bts
Kleur: amber
ABV: 45.8%

Roest & Bloed

Het Duitse Sansibar bottelde deze ‘geheime’ Speyside ‘Very Old Selection’ voor de Dutch Whisky Association. Ik heb begrepen dat het om een blended malt gaat, maar uiteraard samengesteld met enkel malts uit de Speyside. Geen leeftijdsaanduiding, maar met het predicaat ‘Very Old Selection’ mogen we er toch van uit gaan dat het malts op een respectabele leeftijd betreft. Prachtig label, overigens.

Hola! Dit is apart. Ik verwachtte me aan een zoete whisky, maar dit is eerder herbaal en… speciaal. Denk hooi, roest, bloed, walnoten, rauwe gerst en iets wat me aan aluminium doet denken. Beetje vreemd, maar wel heel erg interessant. Na enkele ogenblikken krijg ik nog wel iets van peperkoek en hazelnoten.

De body is erg licht. Maar de vreemde neus gaat op de tong nog een stap verder. Jute zakken, bloed, noten, ongebrande koffiebonen, Sevilla appelsienen en nog meer walnoten. Hij is zelfs een tikkeltje umami. Gedroogde Italiaanse ham met een druppeltje olijfolie. Erg aardig. En hij wordt best wel kruidig, moet ik zeggen. Denk curry, kurkuma en paprika. Wat een leuke verrassing.

De afdronk is betrekkelijk lang en drogend met een flinke kruidigheid op het sterfbed.

Bizarre en onverwachte neus en smaak, maar wel bijzonder en de moeite waard. Bedankt, Marcel!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-11-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4426