WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glen Moray 13 Year Old 2004 Private Cask

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, januari 18, 2019 00:08:37

Distilleerderij: Glen Moray
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Moray 13 Year Old 2004/2017 Private Cask, Wedding Anthony & Vanessa
Kleur: brons
ABV: 59%

Butternut & Cuberdon

Mijn goeie vriend Anthony – gehuwd met zijn droomvrouw Vanessa – heeft een zwak voor Glen Moray. Een beetje zoals ik met Auchentoshan heb, zeg maar, dus ik begrijp hem volledig. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat hij bij zijn favoriete distilleerderij enkele vaatjes op zijn naam heeft liggen. Dit is een vat uit 2004 dat er nog steeds ligt te slapen – neergelegd ter ere van zijn huwelijk – dus ben ik toch wel een beetje trots dat hij mij een sample bezorgde om te proeven. Het kleurtje doet vermoeden dat het niet om een bourbonvat gaat, maar we weten allemaal dat Glen Moray in de periode voor 2008 flink wat verschillende vattypes (waaronder veel wijnvaten) gebruikte voor rijping. Benieuwd!

Heerlijk donkerzoete neus met gekonfijt en gedroogd fruit. Dadels, vijgen, butternut en bloedappelsien worden snel gevolgd door rumrozijnen, bijenwas en een snoeperige toets van cuberdons. Zacht gekruid. Ik vermoed een goed en actief sherryvat.

Romig en zacht, licht pikant op meer van hetzelfde met vijgen en dadels op kop. De kruiden van dienst zijn saffraan, kaneel, nootmuskaat en zwarte peper. Hint van Italiaanse espresso met chocoladeschaafsel.

De afdronk duurt een eeuwigheid en laat je mond droog achter.

Laat het aan Anthony over om een geweldig vat te kiezen. Eén van de beste Glen Moray die ik al proefde. Toch een kanttekening: deze is volgens mij op zijn hoogste niveau, dus niet te lang meer laten liggen, zou ik zeggen.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-09-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4423