WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Longrow 14 Year Old 2003 Sherry Cask Matured

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, januari 09, 2019 17:22:03

Distilleerderij: Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Longrow 14 Year Old 2003/2018 Sherry Cask Matured, Refill Oloroso Sherry Casks, 9.000 bts
Kleur: oud goud
ABV: 57.8%

Moeilijk

Longrow is de zwaar geturfde whisky die bij Springbank wordt geproduceerd. De versie die ik vandaag proef is de nieuwe 14-jarige die op refill oloroso sherryvaten rijpte. Er werden 9000 flessen afgevuld. Wil je er eentje, reken dan op zo’n 100 EUR.

Ik heb ‘m nog maar net uitgeschonken of de kamer vult zich al met een heerlijk aroma. Donkerzoet, maar erg vuil van de turf. Iets van sulfer, ook, maar niet in die mate dat het begint te storen. Spek rond een dadel, gezouten karamel en kersen. Kruidige eik. Wordt wat zoetzuur. Iets van koffiegruis en chocolade, maar ook groene toetsen als van rozemarijn of dille. Mooie rokerigheid, maar minder intens dan verwacht. Maar laat hem niet te lang staan, want dan begint hij toch steeds meer te ruiken naar verwelkte bloemen en vaaswater. De sulfer wordt spijtig genoeg erg sterk na een minuut of tien.

De body is prima, bijna romig. Flink gepeperde en krachtige aanzet, hoor. Je speekselklieren worden stevig aan het werk gezet. Flinke rook rondom donkerzoete toetsen (chocolate, dadels, aangebrand spek), maar het geheel wordt redelijk snel zilt. Brak water met rood fruit in (wtf?). Het werkt wel, hoor. Midpalate wordt hij wat bitter en zelfs astringent. Het geheel blijft erg kruidig.

De afdronk is erg lang, kruidig en aan de droge kant.

Wat een moeilijke whisky, zeg. De ene slok valt me erg mee, de andere valt me tegen. Hij gaat wat op en neer van zoet naar zuur naar zout naar umami. Op het sterfbed eindigt hij (gelukkig) met een noot van donkere chocolade met crème vulling.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-12-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4409