WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Boek: The Distilleries of Campbeltown

MediaGeplaatst door Mark Dermul wo, januari 09, 2019 07:22:14

David Stirk kennen we vooral als onafhankelijk bottelaar van de Creative Whisky Company, dat hij in 2005 oprichtte. Daarvoor was hij werkzaam als tasting coordinator en journalist voor het prestigieuze Whisky Magazine en ook een tijdlang Brand Ambassador voor Cadenhead (die hun hoofdkwartier in Campbeltown hebben).

Met The Distilleries of Campbeltown – The Rise and Fall of the Whisky Capital of the World – is hij niet aan zijn proefstuk toe. Hij schreef eerder al The Malt Whisky Guide.

Maar deze Distilleries – uit 2005, maar nog steeds in druk, want mijn exemplaar dateert van 2017 – is fel bekritiseerd. En hoewel ik het begrijp (zie verder) is het toch ook een stuk onterecht.

Laten we beginnen met het goede nieuws. Het boek geeft een historische kijk op de verschillende distilleerderijen die Campbeltown rijk is geweest. Dat waren er in 1835 zelfs 29! We kennen allemaal Springbank, Glen Scotia en Glengyle, maar wie van ons had al gehoord van Kinloch, Caledonian, Dalaruan, Lochead, Longrown, Meadowburn, Burnside, Kintyre, Rieclachan, Union, Argyll, Glenramskill, Highland, Albyn, enzovoorts?

Na flink wat opzoekwerk in nationale archieven onthult David wie de movers & shakers waren in die tijd, die van Campbeltown het epicenter van de Schotse whisky maakten en hoe de val tot stand kwam. En dat had niets met de kwaliteit van de whisky te maken, zoals wel eens wordt beweerd. Historische documenten en een aantal afbeeldingen maken het boek compleet.

Maar daar ligt meteen ook het probleem van dit boek – en wellicht de reden van kritiek die velen al hebben geuit over de inhoud. Meer dan de helft van het boek is een copy/paste van die historische documenten en brieven (die niet zo makkelijk lezen in hun oud en erg formeel Engels). Niet minder dan 30 bladzijden zijn gewoon een weergave van Alfred Barnard’s bekende werk en wordt door velen ervaren als bladvulling. En dus ‘schreef’ David niet zo heel veel, maar verzamelde de info en gaf deze weer.

Desalniettemin vind ik het een nuttig boek voor wie de geschiedenis van Campbeltown wil ontdekken.

The Distilleries of Campbeltown
220 pagina’s, English
Paperback
David Stirk
Uitgeverij Angel’s Share
ISBN 9781903238844
20 EUR  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4408