WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Port Ellen 22 Year Old 1978 Rare Malts Selection

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, januari 08, 2019 17:18:11

Distilleerderij: Port Ellen
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Port Ellen 22 Year Old 1978/2000 Rare Malts Selection, 4580 bts
Kleur: goud
ABV: 60.5%

Dwangbuis

We gaan dit straatje Port Ellen afsluiten met een officiële botteling uit de befaamde Rare Malts Selection (de voorloper van de Diageo Special Releases). Hij heeft bijna zo lang in de fles doorgebracht als dat hij op het vat zat. Af en toe zie ik deze nog wel eens verschijnen op veilingen, maar dan mag je toch al makkelijk op zo’n 950 tot 1.500 EUR rekenen. Ga er maar even voor zitten.

Bijzonder complexe neus op vanille en amandelen, aangevuld met grapefruit, grafiet, dieselolie, okkernoten en de schil van Pink Lady appels. Dan volgen nog meer citrus, kaarsvet, natte stenen, karamel en wit fruit. Onverwachte hint van mokatine en koude koffie. Wordt best zilt na een paar minuten. Gezouten karamel, nougat, zoethout. Heerlijk.

OMG! O-M-F-G!! Wat een krachtpatser! Zoet versus zilt, maar zilt is duidelijk veel te sterk. Bijna brak, stevig en pittig op teer en diesel, citroen- en oestersap, kappertjes en dat alles in een dwangbuis van rook. Amai mijn klak, hier wordt ik erg vrolijk van.

De finish is een zalige verderzetting van de smaak, duurt een eeuwigheid en vervuld je met een gevoel van voldoening dat zijn weerga niet kent.

Ja, er is een god en hij zit gevangen in deze fles!

94/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-01-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4407