WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Port Ellen 24 Year Old 1982 A.D. Rattray

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, januari 06, 2019 16:17:03

Distilleerderij: Port Ellen
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Port Ellen 24 Year Old 1982/2007 A.D. Rattray for The Nectar, Sherry Cask #2464, 168 bts
Kleur: licht goud
ABV: 57.8%

Maak me wakker

Een Port Ellen op sherry, iets wat je niet al te vaak tegenkomt. Deze botteling werd zo’n 12 jaar geleden op de markt gebracht door (toen nog) Dewar (tegenwoordig A.D.) Rattray in opdracht van de Belgische importeur The Nectar. Me dunkt dat het om een deel van een vat gaat, want er waren slechts 168 flessen beschikbaar. Zo gulzig zijn de engelen nu ook weer niet.

Zoete neus met duidelijke invloeden van de zee. Denk zeewier, zilt, turf en het strand na een regenbui. Maar, het moet gezegd, daaronder zitten duidelijk toetsen van verf, een verroest hek en iets van tabaksbladeren. Nog wat zilverpoets en Pacari Los Rios chocolate (uit Ecuador, aanrader!), espresso en aardbeienlikeur. Erg apart en klinkt alsof dit niet ander kan dan vloeken, maar dat is absoluut niet het geval. Erg interessante neus.

Hij is romig, krachtig en verrassend. Zoet versus zilt, wit fruit en citrus tegenover stokvis en zeewier. De turf is erg uitgesproken. Smaakt alsof hij uit blik werd geschonken. Peper en zout in strijd met toffee. Een bitter randje van het hout maakt het plaatje compleet.

Al dat lekkers zet zich door in de geweldig lekkere en bijzonder lange afdronk. Op het sterfbed is het precies of er ligt een schijfje appel met zout op mijn tong.

Man, man, man, wat is dit lekker zeg. Complex en intrigerend. Wake me up, before you go-go!

92/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-01-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4404