WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Port Ellen 26 Year Old 1983 Milano Festival 2009

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, januari 05, 2019 20:15:05

Distilleerderij: Port Ellen
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Port Ellen 26 Year Old 1983/2009 Waddell Hepburn for Milano Whiskyfestival 2009, 156 bts
Kleur: stro
ABV: 56.0%

Belevenis

Hoeveel whisky festivals zouden ooit een Port Ellen als botteling op de markt gebracht hebben. Ik weet het niet zeker, maar denk dat ze wel op één hand kunnen geteld worden. In 2009 konden de bezoekers van het Milano Whiskyfestival zich alleszins tegoed doen aan een 26-jarige Port Ellen op vatsterkte. Dat is een decennium later wellicht ondenkbaar (want onbetaalbaar) geworden.

Stevige neus op wit fruit en limoenen, oestersap en menthol. Echter met een verrassend groene ondertoon. Ik moet zelfs aan vaaswater of gekookte groenten denken. Tikkeltje umami als in rauw vlees. Varens, gras na een regenbui. Beetje vreemd, maar niet onaardig. Blind had ik hier niet bepaald Port Ellen in ontdekt, zoveel is zeker (maar dat zegt wellicht meer over mij dan over de whisky).

Hola! Op smaak is dit een bommetje en onmiskenbaar PE. Ha, de neus had me bij de neus (ziet u wat ik daar deed?). Kiezels, wit fruit, citrus (en dan vooral limoen) en brak water. Bittere kruiden, nog meer citrus en wat witte peper, alvorens het zout alles overheerst.

Middellange, zilte afdronk met een mooi streepje rook op een bedje van zoetzure appels.

Ja, deze mag dan niet meteen erg complex zijn (en de neus is toch wel wat vreemd), het is toch een belevenis voor de smaakpapillen.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-01-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4402