WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Talisker 175th Anniversary Limited Edition

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, januari 03, 2019 17:17:56

Distilleerderij: Talisker
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Talisker 175th Anniversary Limited Edition, OB 2005, 60.000 bts
Kleur: amber
ABV: 45.8%

Mannequin

Talisker is opgericht in 1830. Daarom besloot eigenaar Diageo om in 2005 een speciale release op de markt te brengen: de 175th Anniversary was geboren. Maureen Robinson, één van Diageo’s Master Blenders, stelde hem samen met Talisker die minstens tien jaar gerijpt had, maar sommige vaten gingen blijkbaar zelfs terug tot de jaren ’70. En of hij goed is? Lees verder!

De neus begint verrassend fris op toffee, munt, citroen en een zacht zeebriesje. De typische maritieme trekjes worden wat weggemoffeld onder een zachte, delicate zoetheid. Deze laat zich graag besnuffelen, zoals een mannequin zich graag laat bekijken. Wordt erg fruitig op rozijntjes en pruimen, gedroogde abrikozen en kweepeer. Gebakken appeltjes en zelfs een scheut Sauternes dessertwijn. Erg sexy, allemaal.

Ook op smaak is hij zoet, maar toch al een pak krachtiger dan de neus deed vermoeden. En dan zijn de daar, de Talisker Drievuldigheid: peper, citrus, zilt. De citrus is van de oranje variëteit. Mandarijn en bloedappelsien. Kruidenthee, een zachte rookontwikkeling en zoethout. Erg, erg mooi en op en top Talisker.


Erg lang, donkerzoet versus zilt, terwijl de rook zachtjes op de achtergrond blijft.

Het is duidelijk dat er voor de 175e verjaardag iets speciaals uit de warehouses mocht gehaald worden. Wat een kanjer! In 2030 mogen we ons ongetwijfeld aan een 200th Anniversary edition verwachten, maar da’s nog lang, hé, maar ik begin alvast te sparen. Dus geniet voorlopig van deze als je hem nog vinden kan.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-12-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4398