WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Talisker Friends of the Classic Malts

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, januari 03, 2019 07:19:12

Distilleerderij: Talisker
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Talisker Friends of the Classic Malts, Triple Matured, OB 2013, 9.000 bts
Kleur: amber
ABV: 48%

Mon Chéri

In tegenstelling tot de ‘klassieke’ 45.8% ABV, werd deze speciale Talisker, gebotteld voor de Friends of the Classic Malts, op 48% afgevuld. Hij is Triple Matured, wat in dit geval betekent dat hij eerst rijpte in refill casks, dan in charred American oak en tot slot in refill European oak. Ik schonk hem in Gent en hij viel erg in de smaak.

De typische drie Talisker-trekjes tekenen present op deze geweldige neus: zeewier, peper en citrus. Bloedappelsienen, om precies te zijn. Flink wat zoete honing en donker fruit. Zoeter dan je van Talisker gewend bent, maar erg harmonieus.

Op smaak is het een bommetje: donker fruit dat op barsten staat, flink wat zilt en peper, donkere chocolade en kersen (Mon Chéri, anyone?) en een heerlijk streepje rook dat je mond helemaal warm maakt. Geneer u niet om te glimlachen, u kan het immers niet helpen. Deze Talisker heeft dat effect.


De ellenlange afdronk is erg mooi. Tabaksbladeren, zoete mout en appelsienen gaan zoethout en zilt vooraf. Hij blijft maar hangen. En ik? Ik ben in de zevende hemel.

Ronduit zalig. Je kan die gewoon nog kopen voor 80 à 100 EUR. Waar wacht je nog op?

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-12-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4397