WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

San Graal 5 Year Old

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, december 31, 2018 07:22:16

Distilleerderij: De Graal
Regio: België
Fles: San Graal 5 Year Old, bourbon cask, 50cl
Kleur: stro
ABV: 63.0%

Bénédictine

De brouwerij De Graal in Brakel – die sinds 2002 actief is – staat vooral bekend omwille van haar hoogwaardige bieren ‘op maat’. Dat betekent dat je dus als club, bedrijf of restaurant hier je eigen recept kan laten omtoveren in een biertje. Maar brouwer Wim Saeyens stookt ook wel wat af. En daarom is er – weliswaar enkel verkrijgbaar op de brouwerij zelve – een San Graal single malt die vijf jaar rijpte op voormalige bourbonvaten. De whisky wordt versneden noch koel gefilterd en is verkrijgbaar in flesjes van 20cl en 50cl.

De neus is flink pikant en alcoholisch, maar eens je daar voorbij geraakt bent, merk je dat hij snoeperig zoet is. Turks Fruit, vanille, ananas, banaan. Flink wat citrus. Doet me eigenlijk een beetje aan Bénédictine likeur denken. Met water krijgt hij een metalig randje, alsof ik hem uit een blik geschonken heb.

Hij is gloeiend heet! Ja, dit brandt gewoon. Dit is amper te verdragen. Precies als op de neus, doet hij me aan die typisch Franse likeur denken, aangevuld met gember en peper. Appelsienen bij de vleet. Licht bittertje. Water maakt hem zoeter maar ook scherper. Ik vind het geen verbetering.

Middellange afdronk op nog meer appelsienen en karamel. Verdund is de afdronk echter kort.

Verre van slecht, maar blind zou ik dit niet als whisky herkend hebben. Zo’n 45 EUR voor een half litertje is niet goedkoop, maar het is dan ook op vatsterkte. Water is zijn vriend niet.

73/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-12-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4392