WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

August 17th Brutus 5 Year Old 2012

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, december 30, 2018 15:54:54

Distilleerderij: Distal sprl
Regio: Frankrijk
Fles: August 17th Brutus, 5 Year Old 2012/2017, Cask #CP8715-2017-AU27, 50cl
Kleur: licht goud
ABV: 48.0%

Hoestsiroop

Deze Brutus is een single cask release op vatsterkte van de ‘Belgische’ single malt August 17th. Bovendien rijpte hij vijf jaar (waar de ‘normale’ August 17th slechts 3 jaar gerijpt is). Ik zet ‘Belgische’ tussen aanhalingstekens, want eigenlijk wordt deze stiekem over de grens in Frankrijk gedistilleerd, door een bevriend Cognacmaker. Weliswaar naar een recept van Thierry Van Renterghem (van o.a. de GemBlueGin), maar dat maakt het natuurlijk geen Belgische whisky. Het zal u niet verbazen dat dit single cask oorspronkelijk cognac bevatte.

De neus verraadt een moutig maar stoffig hart, toffee en hout. Ik meen zelfs de cognac te kunnen ruiken, wat natuurlijk niet in het voordeel van de lichte spirit spreekt.

De body is olieachtig. Op smaak is het meer een bananenlikeur dan een single malt, wat mij betreft, met een medicinale toets (denk doorzichtige hoestsiroop). Een zachte rookontwikkeling… zou er turf gebruikt zijn? Hoe dan ook, nee, sorry, dit is niet lekker. Vanaf de tweede slok wordt hij zelfs wat astringent en vertoont hij een chemische zoetheid en iets van houtlijm.

De afdronk is middellang, met een rokerig kantje, maar de smaak van hoestsiroop blijft echt hangen, wat me naar een glas water doet grijpen.

Ongetwijfeld volgens de ambachtelijke regels der kunst gemaakt, zoals op de website pronkt. En ook de verpakking vind ik meer dan geslaagd. Maar de inhoud is dat allerminst. Niet mijn ding, hoe chauvinistisch ik deze malt ook benaderd heb.

60/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-12-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4391