WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Millstone 5 Year Old 2013 Peated PX

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, december 29, 2018 18:22:07

Distilleerderij: Zuidam
Regio: Nederland
Fles: Millstone 5 Year Old 2013/2018 Peated PX for the Millstone Fanbase, first fill PX butt #17B216, 471 bts
Kleur: koper
ABV: 52.6%

Dieselolie

Millstone verschijnt eerlijk gezegd niet zo vaak op mijn radar. Het is nog maar mijn derde! Kan je nagaan. Wat er ook van zij, deze Nederlandse geturfde whisky rijpte op een first fill PX vat. Hij werd door Patrick en zijn team speciaal voor de ‘Millstone Fanbase’ op Facebook gebotteld.

De neus is interessant, maar ik ben niet overtuigd dat ik hem ook lekker vind. Ik krijg een moutig hart met flink wat aardse tonen, plasticine, zwarte thee, pijptabak, gedroogde ham, gekarameliseerde appelsienschillen, rozijnen en hoestsiroop. Het vloekt allemaal een beetje, naar mijn mening.

Op smaak gaat dat nog een beetje verder. De eerste slok vind ik ronduit smerig – sorry, het is niet anders. Pannenkoekenbeslag met turf, appelsienconfituur en droge sherry. Wat is dat hier allemaal? Vanaf de tweede slok wordt dat wat getemperd door chocolade, honing, rozijnen en iets van menthol. Pas vanaf de derde slok begin ik hem een beetje te waarderen.

De afdronk is het enige deel van deze whisky die me wel meteen kan bekoren. Perensiroop, dieselolie en appelsien. Kruidig en warm. Middellang.

Dit is een absoluut ‘vuile’ whisky en je moet hem het voordeel van de twijfel geven. Geloof me: één keer proeven volstaat niet. Dan giet je hem in de goot. Twee keer: ça va. Pas na drie pogingen kon ik hem plaatsen. Dat wil daarom niet zeggen dat ik hem in huis wil. En het kan zo maar zijn dat ik deze whisky totaal niet begrepen heb.

76/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-12-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4389