WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cley Malt & Rye

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, december 28, 2018 09:18:06

Distilleerderij: Cley
Regio: Nederland
Fles: Cley Malt & Rye, 50cl
Kleur: koper
ABV: 46%

Verse Vijg

Een nieuwe Nederlandse distillateur ziet het levenslicht: Cley. De stokerij ligt aan de Overschiese Kleiweg in Rotterdam. Hun whisky is gemaakt op basis van mout en rogge naar een 17e eeuws recept. Hij wordt drie maal gedistilleerd en rijpte dan de minimum periode van drie jaar op ex-bourbon vaten, gevolgd door een finish op nieuwe eiken vaten. De mout en rogge worden samen gefermenteerd. De naam Cley is overigens een knipoog naar de Rotterdamse klei.

De neus barst van het hout. Daar zit de lagering op virgin oak vast voor heel wat tussen. Doet me aan bruin brood denken met een dikke laag boter. Iets van koffiegruis en nootmuskaat. Redelijk droog. Als je het nodige geduld aan de dag kan leggen, verschijnt er ook een toets van rozijnen, verse vijg en gedroogde abrikozen. Niet slecht (in zijn genre) maar heeft wel wat tijd nodig.

Op de tong is hij een pak zoeter. Het bruine brood is er nog, maar wordt vlotjes overstemt door mooie donkerzoete toetsen als van abrikozenconfituur, wat bittere appelsienen en iets van kokosnoot. Vanille, nootmuskaat en een mespuntje saffraan maken hem kruidig.

De afdronk is middellang, licht drogend, maar zoet genoeg om de tannine onder controle te houden.

De neus kon me niet meteen bekoren, maar op smaak en in de finish is dit nu al een leuke dram! Zo’n 40 EUR voor een flesje van een halve liter. Met dank aan eigenaar Paul den Dulk voor het sample.

78/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-12-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4386