WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: De Kromme Haring BA Beluga

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, december 27, 2018 09:26:57

Brouwerij: De Kromme Haring
Regio: Nederland
Fles: Barrel Aged Beluga, Imperial Russian Stout, PX Auchentoshan
Kleur: zwart
ABV: 12%

Kandijsiroop

Deze in Utrecht gelegen ‘brewpub’ is nog maar actief sinds 2014, maar ze hebben al flink wat biertjes op de markt, waarvan de naam telkens verwijst naar iets met de zee. Vraag me niet waarom, ik heb geen idee. Toen ik zag dat ze een IRS (Imperial Russian Stout) op de markt brachten die gerijpt had op een voormalig Auchentoshan vat (PX sherry, dan nog), wist ik dat ik ‘m wilde. Helaas, pindakaas (hey, het is een Hollandse brouwerij, dus dat mag!) kon ik maar twee flesjes te pakken krijgen. Maar liefst 8 moutsoorten werden gebruikt: Pale, Black, Brown, Cara, Crystal, Chocolate, Roast en Flaked Oats). Als dat maar goed komt. Hij is gitzwart en bij het schenken verschijnen slechts enkele bubbels – je kan hier onmogelijk spreken van een kraag.

Ja… dit is erg lekker! Donkerzoete neus op toffee, espresso, leder, donkere chocolade met hazelnoten, hint van drop en blauwe druiven. Ruikt luxueus, als je dat al van een bier kan zeggen.

Hij is bijzonder romig… je kan deze bijna kauwen! Stroperig zoet (doet aan kandijsiroop denken), heerlijk zoet met een licht bittertje. Koffie keert weer – en domineert – aangevuld met pruimen en iets van rozijnen. Mooi bitter, zonder er over te gaan.

De afdronk is lekker lang, donkerzoet, heerlijk.

Toppertje! Met dank aan Jeroen VD om mij hier op attent te maken. Wat jammer dat hij nergens meer te vinden is. Past perfect bij wild of een stoverij.

Geproefd door Mark Dermul op 22-12-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4384