WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Talisker New Make Spirit

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, december 06, 2018 07:19:20

Distilleerderij: Talisker
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Talisker new make spirit
Kleur: clear
ABV: 70.5%

Herkenbaar

Talisker heeft geen new make op de markt, dus kon ik deze enkel bemachtigen via-via… ik mocht geen namen noemen, dus doe ik dat ook niet. Maar liefst 70.5%, dus deze komt rechtstreeks van de still en werd nog niet verdund om op vat te gaan. Laat ik nog even in herhaling vallen: ik hou van new make, dus dit is er weer eentje die ik van mijn lijstje kan schrappen. Het distillaat dateert van de zomer 2018.

Heerlijk cleane neus die de klassieke karakteristieken van een new make tentoon spreidt (gekookte groenten, gemalen graan, gist), maar daar meteen een heleboel bovenop kiepert. Ik heb nu al een mooie kruidigheid, flink wat zilt, enkele aardse tonen en zelfs iets wat me aan gedroogde koeienmest doet denken (is géén offnote!). Er zit tevens een fris element in dat ik nog het best kan vergelijken met een muntsnoepje gemixt met wat Engelse drop.

Die komt zacht binnen zeg… ja, warm, uiteraard… Met zo’n alcoholpercentage zou je denken dat je bek in vuur en vlam komt te staan, maar dat is niet het geval. Hij is erg zacht en olieachtig en vol en rond en… amai, mijn klak, hier wordt ik even stil van. Zilt en zoet tegelijkertijd, met flink wat aardse tonen, iets van plantenwortels en witte peper. Bloemig en pikant gaan hier hand in hand. Erg mooi en Talisker is echt herkenbaar, wat ik wel kan smaken.

De afdronk gaat verder op hetzelfde elan – zelfs een grootste kruidigheid – en deemstert erg langzaam weg.

Deze duikelt verdorie probleemloos mijn top drie in van favoriete new makes. Niet moeilijk dat Talisker zo’n geweldige whisky maakt. Het begint immers allemaal met dit prachtige basisproduct. Bedankt, A.D.!

Geproefd door Mark Dermul op 02-10-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4350