WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Tullibardine The Murray Chateauneuf-du-Pape Finish

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, december 04, 2018 17:34:31

Distilleerderij: Tullibardine
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Tullibardine The Murray Châteauneuf-du-Pape Finish, OB 2018
Kleur: koper
ABV: 46%

Bitterzoetzuur

In 2016 lanceerde Tullibardine de zogenaamde Marquess Collection, een eerbetoon aan Lord William Murray, de markies van Tullibardine. In dit geval gaat het om een whisky die in 2005 werd gedistilleerd en na een reguliere rijping nog even de binnenkant van een mooi wijnvat uit de bekende streek Châteauneuf-du-Pape mocht kussen. Zo’n 12 jaar gerijpt, dus. Hij verscheen begin 2018.

Op de neus krijg ik, naast wat zomers fruit, een erg snoeperige neus op gummibeertjes en zuurtjes. Het fruit – in de vorm van mango en mandarijn – komt daar niet zo makkelijk overheen, maar dat neemt niet weg dat de neus best aangenaam is. Ik moet bekennen dat ik van het wijnvat maar weinig terug kan vinden, tenzij een ietwat droge toets op de achtergrond.

De aanzet is mooi olieachtig en best pittig. Gember en chilipepers gaan het zoete vooraf en nu meen ik wel iets van de wijn te ontwaren. Het geeft hem een droge, bitterzoete toets, die me wel aanstaat, want voldoende tegengas geeft tegen het snoeperig zoete. Voeg daar nog wat eik bij en je hebt een best gebalanceerde malt. Vanaf de tweede slok wordt hij wat zoetzuur, wat ik vertaal naar ‘het wijnvat drukt zijn stempel’. Maar het werkt wel.

De afdronk ik behoorlijk lang, zoetzuur en kruidig.

Best interessante malt die met zijn prijskaartje van om en bij de 50 EUR gerust een plaatsje verdiend in mijn barkast.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-09-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4348