WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Orkney 15 Year Old 2002 for MMM

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, december 03, 2018 07:32:29

Bottelaar: Mark & Manny's Malts
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Orkney 15 Year Old 2002 for Mark & Manny's Malts, 50 bts
Kleur: vol goud
ABV: 53.2%

Viking

Voor de vierde en laatste botteling in onze Antarctica Series – met opnieuw een prachtig label dankzij de scherpe lens van fotografe Ilse Everaert – gingen we onze heil zoeken bij een distilleerderij op Orkney. Het sherryvaatje dat we vonden lag al 15 jaar te rijpen en offreert een prachtige malt die barst van het fruit, maar tevens heel erg dicht bij het distilleerderij karakter blijft. Met zijn ABV van 53.2% zet hij zelfs het hart van een Viking in vuur en vlam!

Heerlijk fruitige en heldere neus op abrikozen en perzik, aangevuld met wat bittere appelsienen, maar al gauw komen de typische en maritieme kenmerken van deze eiland distilleerderij naar boven. Denk aarde, heide, zachte turf en een zilt randje. De rokerigheid op de achtergrond is heel discreet maar oh, zo hartverwarmend.

De body is geweldig. Rond en rijk en, ondanks het hoge alcoholpercentage, niet brandend. Vergeet water, dit wil je niet verdunnen. Hoewel het typische zilte randje nu eerst komt, samen met de mooie turfrook, geeft het fruit hem een zalige zoete kant die onweerstaanbaar wordt. Confituurgebak, gedroogde abrikozen, appelsien en een hint van ananas op de barbecue. Man, man, man.

In de bijzonder lange en heerlijk kruidige afdronk bewijst hij dat hij perfect gebalanceerd is.

Wat zijn Manny en ik blij dat we u deze malt kunnen presenteren. Die gaat menig winteravond op tafel komen, daar zijn we zeker van. Een waardige afsluiter van de Antarctica Series.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-08-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4346