WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Ardnamurchan Cask Sample 2017

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, november 27, 2018 07:19:07

Distilleerderij: Ardnamurchan
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Adnamuchan Cask Sample 2017, bourbon cask #186
Kleur: witte wijn
ABV: 63.5%

Waxy

Mijn goede vriend Marcel is één van de gelukkigen (?) die een vat Ardnamurchan kocht. Af en toe reist hij af naar Schotland om een sample te proeven. In tegenstelling tot de twee officiële releases van spirit, rijpte Marcel’s Ardnamurchan op een bourbonvat. Dit sample, van vat 186, betreft spirit uit 2017 en werd afgetapt in april 2018. Erg jong en erg bleek. Maar ik ben wel erg benieuwd. Ik verwacht hier meer van het karakter van de spirit te ontdekken omwille van het bourbonvat en de leeftijd. Hier gaan we.

De neus is erg clean en romig tegelijk. Ik krijg flink wat citrustoetsen. Verse limoen en gekonfijte citroenschillen. Vanille bij de vleet. Groene tuinkruiden en wat marsepein. Kruisbessen met een hint van kiwi. Dit is erg helder, als je het mij vraagt. Ik hou er wel van. En het feit dat je de new make nog kan ruiken, is voor mij een pluspunt, natuurlijk.

Op smaak is de new make onmiskenbaar. Gekookte groenten, moutsuikers, graan en gist. Kinine? Peren? Onderliggend komen de citrustoetsen met de vanille terug, maar dit is – in tegenstelling tot de officiële releases (weliswaar op hyperactieve sherryvaten) – duidelijk erg, erg jong. Niet dat het stoort, integendeel. Het is een publiek geheim dat ik van new make hou en deze spirit heeft het hout maar een handjevol maanden mogen proeven. Ik vind hem alvast verrassend zoet en pittig en waxy!

De afdronk is erg lang en romig, met wat zoethout en een flinke kruidigheid die lang blijft hangen.

Marcel, wat moet ik doen om een deel van dit vat te pakken te krijgen als het gebotteld wordt? Dit staat me heel, heel erg aan!

Geproefd door Mark Dermul op 03-08-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4336