WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Ardnamurchan Spirit 2016

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, november 26, 2018 07:38:20

Distilleerderij: Ardnamurchan
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Adnamuchan 2016 Spirit, Limited Release No 1, 2500 bts
Kleur: koper
ABV: 53.0%

Indrukwekkend

Het is nog even wachten op de eerste echte single malt van deze Highland Distillery, maar zoals zovelen zijn ook zij er als de kippen bij om al wat spirit op ons los te laten. Enerzijds stelt het ons in de mogelijkheid al iets van Ardnamurchan te proeven, anderzijds brengt het geld in het laatje. Deze Limited Release No 1, spirit uit 2015 en in 2016 op de markt gekomen, betreft sherry-gerijpte spirit. Zowel oloroso als PX werd gebruikt.

Aan de neus merk je dat het best wel actieve vaatjes waren waarop deze spirit rijpte. Hij is erg zoet, aromatisch en rond en doet in eerste instantie zelfs wat aan Madeira denken. Flink wat honing, iets van kaarsvet, mooie woodsmoke en zelfs iets zilt op de achtergrond. Na enkele ogenblikken wordt hij echt wel lekker fruitig, hoor. Bessen, perzik, peren. Iets van noten en kaneel schemert door. En op de achtergrond, weliswaar subtiel, zit een fantastisch spoortje turf.

Ook op smaak is de invloed van de vaten onmiskenbaar. Maar het moet gezegd: eerst krijg je een flinke trap tegen je tanden van zowel houterige kruiden als van de turf. Je mond staat in vuur en vlam. En dan volgt de verzachtende donkerzoete toets van de sherry. Verrassend zilt, toch. Maar indrukwekkend complex voor zo’n jonge spirit. Dit gaat alvast de goeie kant uit!

De middellange finish, die een geweldig evenwicht tussen zoet, zilt, rokerig en bitter vindt, laat je mond aan het eind van de rit kurkdroog achter.

Indrukwekkend, moet ik zeggen. Adelphi heeft duidelijk geïnvesteerd in erg goede vaten. Vul dat met een prima spirit en je kan je binnenkort aan een geweldige whisky verwachten.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-08-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4334