WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glen Keith 25 Year Old 1991 Valinch & Mallet

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, november 22, 2018 04:22:58

Distilleerderij: Glen Keith
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Keith 25 Year Old 1991/2016 Valinch & Mallet, Bourbon Hogshead #15852, 161 bts
Kleur: koper
ABV: 55.9%

Guimave

Het Italiaans/Schotse duo dat deze onafhankelijke bottelaar – Valinch & Mallet – runt, gaat erg zorgvuldig te werk als het gaat om het selecteren van individuele vaten. Pas als beiden helemaal overtuigd zijn, bottelen ze. Deze Glen Keith werd in hun zogenaamde ‘Lost Drams Collection’ aan de man gebracht. De spirit rijpte maar liefst een kwarteeuw.

Erg heldere en fruitige neus, op allerhande zomers fruit, maar ook flink wat kokosnoot en banaan met een prachtige hint van guimauve – iets wat ik niet vaak tegenkom in whisky, maar wanneer dat het geval is, ben ik altijd blij. Zacht gekruid met enkele toetsen van eik, maar ook iets van menthol wat hem lekker fris houdt. Hij lijkt jonger dan wat op het label staat.

Lekker zoet, maar met een zuurtje erdoorheen, wat hem interessant houdt. Hij barst van het fruit, maar het gaat meer richting pompelmoes en zoete citroenen. Ondergedompeld in honing, dat spreekt. Wat bakkerskruiden en zelfs een zilt randje en tannine, waardoor hij wat droog wordt naar het einde toe. Erg in balans, deze jongen.

In de afdronk – die bijzonder lang is – wordt hij wel heel erg droog, maar het is verre van storend.

Glen Keith uit de jaren 1990 stelt zelden teleur, maar dit is wel heel erg goed. Reken wel op zo’n 200 EUR, wat ik dan weer niet goedkoop vind.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-10-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4327