WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glen Keith 22 Year Old 1995 Lads of Lobland

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, november 21, 2018 07:29:24

Distilleerderij: Glen Keith
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Keith 22 Year Old 1995/2018 BYOB-C Lads of Lobland, 88 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 52.4%

Peterselie & Salie

Dit is de 8e en laatste release in de Lads of Lobland-reeks van de Belgische Bring Your Own Bottle Club, kortweg BYOB-C (spreek uit ‘biopsy’). Deze werd in samenwerking met Liquid Art gebotteld. Het is een Speysider geworden: Glen Keith 1995. Niet minder dan 22 jaar mocht hij slapen.

De neus is best atypisch te noemen, want bijzonder herbaal. Ik krijg in eerste instantie plantenwortels, peterselie, salie en gekonfijte gember alvorens er ook maar iets van fruit tevoorschijn komt. Hij is zelfs op de neus een beetje zilt. Dit is toch Glen Keith, neen? Ik check het label nog effe… Tja, toch wel. Na enkele ogenblikken krijg ik wat meer zoets in de vorm van banaan, abrikozen en gedroogde kokos. Wat eucalyptus ook. Dit had ik niet zien aan komen. Maar lekker is hij wel, hoor.

Hij is bijzonder romig en heeft een flinke body. Op smaak wordt het wel meteen een fruitig feestje en speelt het herbale kantje – dat hij echt niet kan wegsteken, maar dat hoeft ook niet – tweede viool. Kokos, zoete citroenen, bloedappelsien, peren in siroop en geprakte banaan. Het geheel gedrenkt in flink wat bloemenhoning. Zacht gekruid. Denk witte peper en zoethout, met opnieuw die frisse toets van eucalyptus. Licht drogend van het eikenhout.

De finish is betrekkelijk lang, tikkeltje waxy en droogt de mond naar het einde toe.

Ik beken, het is niet mijn favoriete Glen Keith, maar wel een mooie omwille van zijn atypische karakter. En een waardige afsluiter van deze reeks, waarvan ik fles 88/88 in mijn kast mocht zetten, wat betekent dat ik nu van alle 8 het laatste flesnummer in mijn verzameling heb staan. Mijn autistische kant dankt BYOB-C voor de opportuniteit.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-10-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4325