WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

GlenDronach 15 Year Old Revival (b 2015)

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, november 20, 2018 07:20:58

Distilleerderij: GlenDronach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: GlenDronach 15 Year Old Revival, OB 2015
Kleur: brons
ABV: 46%

Kruidnagel

Van de GlenDronach Revival wordt gezegd dat het één van de beste malts is die deze Speyside distilleerderij al op de markt bracht. Het feit dat er in sommige bottelingen ook veel oudere whisky verdween – omwille van beperktere stocks van 15-jarige, stel u voor! – is hij ook erg gegeerd. We proefden hem al eerder, maar keren met veel plezier nog eens terug naar deze Revival. Dit keer een botteling uit 2015.

Ja, de neus is mooi gesherried, zoals dat heet, op balsamico, rozijnen, walnoten, maar vertoont tevens toch een beetje zwavel. Ik moet denken aan nieuwe turnpantoffels en zelfs iets van waspoeder. En hoewel dit snel had kunnen ontaarden in een offnote, gebeurt dat niet. Het werkt prima met de zoetigheid die nog komen moest: dadels, ahornsiroop en karamel. Na wat ademen komt daar zelfs chocolade met praliné-vulling aan te pas, alsook wat Arabica koffie en mokatine. Ik ben verkocht.

Hij is erg olieachtig en vult je mond helemaal met flink wat sherrytoetsen: rozijnen, vijgen, dadels, maar ook nootmuskaat en kruidnagel. Veel kruidnagel! De zoetigheid van de neus keert in vol ornaat terug op de tong, aangevuld met toefje rubber die – gelukkig – weer niet over de top gaat. Hij flirt met de grens, maar dat maakt hem juist zo intrigerend.

De finish is best middellang te noemen en vertoont nog een groene kruidigheid op het sterfbed.

De Revival – destijds uitgebracht om de heropleving van GlenDronach door Billy Walker in de verf te zetten – blijft een dijk van een whisky. Bedankt voor het sample, Jeroen!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-07-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4323