WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Auchroisk 30 Year Old

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, november 19, 2018 17:37:26

Distilleerderij: Auchroisk
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Auchroisk 30 Year Old, OB 2012, Diageo Special Release, 2976 bts
Kleur: koper
ABV: 54.7%

Oudste

Auchroisk (spreek uit ‘o-thrusjk’) is één van de minder bekende distilleerderijen, opgericht in 1974, speciaal gebouwd om malt te stoken voor de blenders, met Justerini & Brooks als belangrijkste klant. Maar gelukkig wordt hij af en toe ook als single malt gebotteld. Deze Auchroisk werd in de Diageo Special Release van 2012 gepresenteerd. Het is één van de oudste Auchroisk – in termen van rijping – ooit gebotteld. Het is alleszins de oudste die ik al aan de lippen zet.

Erg aromatische en complexe neus met enerzijds een karrenvracht aan vers en sappig fruit – denk banaan, appelsien, peren, rode bessen en groene druiven – en anderzijds iets waxy dat me doet denken aan amandelolie, vers geboend leder en geurkaarsen. Mooie florale hint. Boterbloempjes? Iets van kokos. Met een beetje verbeelding zelfs een streepje woodsmoke, zij het wel helemaal op de achtergrond. Hier is van alles aan de gang en het is allemaal goed.

Hij is lekker olieachtig en onmiddellijk zoetzuur met een mooie kruidigheid. Het fruit is nu eerder van de gekonfijte variant, terwijl iets van noten de kop op steekt. De kruiden zorgen er voor dat je mond lekker warm wordt. Mooie zeste van appelsien en een hint van pure chocolate. Ananassnoepjes. Een beetje zoethout en wat pruimtabak. Dit is heerlijk.

Lekker, lange, warme en drogende afdronk met kruidnagel en nootmuskaat op het sterfbed.

Auchroisk verrast me heel erg aangenaam met deze mooie release. U moet er wel zo’n 340 EUR voor over hebben. Een echte geniet-whisky. Bedankt, Manny.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-10-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4322