WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Edinburgh Citytrip 2018 – deel 1 van 3

ReizenGeplaatst door Mark Dermul do, november 08, 2018 07:19:41

Na een lange werkdag zette ik de computer uit om 17u en haastte me naar huis om zoonlief op te pikken (en de bagage). Dearly Beloved zou ons op Zaventem opwachten. Na een vlekkeloze check-in en een probleemloze vlucht naar het Beloofde Land landden we in Edinburgh rond 22u. We trokken onmiddellijk naar het hotel voor een goeie nachtrust.

Na het ontbijt sprongen we op de tram die ons van de luchthaven naar het centrum zou brengen. Het was lichtjes aan het regenen, maar dat kon ons enthousiasme niet drukken. Een half uur later stonden we op Princes Street en togen we meteen naar de hoofdattractie van de Schotse hoofdstad: Edinburgh Castle.

Dit kasteel is echt de moeite waard om te bezoeken. Het Gravensteen in het kwadraat, zeg maar, met ondermeer het National War Museum, de Royal Apartments, de Stone of Destiny (sinds 1996 terug in Schotland), St Margaret’s Chapel en Mons Meg. De Great Hall is echt indrukwekkend. Om maar te zwijgen van het uitzicht. Het kasteel ligt immers op de schier oninneembare Castle Rock, een vulkanische rots die al sinds 900 v. Chr. wordt bewoond.

De audiogids leidt je langs al deze plekken en je bent al makkelijk een uur zoet, maar zoals gezegd: een must!

Ondertussen was het gestopt met regenen en hadden we – voor de rest van de vakantie overigens – een prachtig zonnetje. Schotland houdt blijkbaar evenveel van ons als wij van Schotland! Ik maakte van de gelegenheid gebruik om een whisky rambling op te nemen.

Na wat kuieren langs de Royal Mile trokken we naar de Wiski Rooms voor een lichte lunch. Haggis, dat spreekt! Zo werd de innerlijke mens gesterkt voor het tweede bezoek dat we op de planning hadden: de Scotch Whisky Experience.

Ik had ze drie jaar geleden al eens bezocht, maar was aangenaam verrast vast te stellen dat de toer een mooie upgrade gekregen had. Na de korte, maar leuk uitgevoerde rondleiding kregen we de kans een dram te proeven. Het glas kregen we mee als souvenir. Terwijl we van de dram genoten kregen we de gelegenheid om even rond te kijken in één van ’s werelds grootste whiskyverzamelingen. Indrukwekkend!

De Royal Mile – die van het kasteel tot aan het Palace of Holyrood House loopt – is een panoply aan souvenirwinkels, whisky shops, restaurants, pubs en ga zo maar door. We wandelden ze een stukje af om zo via Grassmarket en Candlemaker Row tot op het kerkhof Greyfriars Kirkyard terecht te komen. JK Rowling deed hier duidelijk inspiratie op voor enkele van de personages uit haar Harry Potter reeks. Het kerkhof, dat al meer dan 400 jaar bestaat, was best een beetje griezelig, maar boeiend tegelijkertijd.

En natuurlijk is er de legende van Greyfriars Bobby, de Skyeterriër die 14 jaar lang naast het graf van zijn baasje, politieman John Gray, zou gewaakt hebben. Hij kreeg zelfs zijn standbeeld net buiten de poort van het kerkhof.

Terug richting Royal Mile passeerden we de indrukwekkende St Giles Cathedral en hielden onze obligate rustpauze in Starbucks. Yup, zoonlief was mee en hij is verslingerd aan hun koffie. Cannot blame him.

Dineren deden we in de Deacon Brodie Tavern (aanrader!), genaamd naar een locale politicus die er ’s nachts een dubbelleven op na hield als inbreker. Hij was overigens de inspiratie voor het hoofdpersonage uit The Strange Case of Dr Jeckyll & Mr Hyde (1886) van Schots romanschrijver Robert Louis Stevenson.

Dat was voor ons een mooi bruggetje naar de laatste activiteit van vandaag, de Famous Ghost Tour. Want Edinburgh bevat flink wat griezelige historie met zijn closes en behekste ondergrondse tunnels. Als je niet bang bent in het donker en tegen wat griezelen kan, is dit een leuke uitstap (ook met kinderen).

Het was een deugddoende wandeling terug naar de tramhalte – we passeerden ondertussen nog de Edinburgh Gin Distillery – om moe maar voldaan terug in het hotel aan te komen.

Wordt vervolgd… (meer foto’s op mijn persoonlijke Facebookpagina!).

  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4304