WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glenfiddich Experimental Series #4 Fire & Cane

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, november 06, 2018 18:10:46

Distilleerderij: Glenfiddich
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenfiddich Fire & Cane
Kleur: koper
ABV: 43%

Brésilienne

De meest recente release in de Experimental Series (bij onze noorderburen al beschikbaar, maar bij ons pas vanaf januari 2019, volgen wie kan) is deze Glenfiddich Fire & Cane. Dit wordt een erg atypische Glenfiddich – dus past perfect in deze reeks, zou ik zeggen – want gedurfd geturfd! Met een gehalte van 8ppm (vandaar de Fire) mag je je aan een rokerige Glenfiddich verwachten. De Cane verwijst naar het rumvat waarop deze Glenfiddich – na zijn reguliere rijping op bourbon – nog even mocht vertoeven. Ik mocht hem in avant-première proeven op de Glenfiddich Experimental Series Tasting Experience op Brussel op 17 oktober en was erg aangenaam verrast.

De neus start erg zoet op moutsuikers, sappige perzik, gedroogde abrikozen, ananas uit blik en groene banaan. Dat komen er wat toetsen van bresilienne en gebakken peer, zachte kruiden van het hout en… daar is het: een delicate rokerigheid met zilte toets. Exotisch en atypisch en heerlijk.

Heerlijk romig en mond vullend, onmiddellijk zoet en kruidig (toffee, gebakken peren, appels met kaneel en kruidnagel) in een rokerig jasje. En je proeft echt de rumtoetsen. Dit is mooi gebalanceerd en een erg geslaagde combinatie.

De afdronk voert me mee naar een dovend kampvuur, waar ik een heerlijke kop mokka slurp met een stukje toffee. De kruiden blijven nog het langst hangen: nootmuskaat, peper en kruidnagel.

Dit is niet bepaald wat je van Glenfiddich verwacht. Geturfde Glenfiddich op een rumvat. Het moet niet veel gekker worden. Maar als hij zo lekker is, kan je enkel maar van een geslaagd experiment spreken. Flesje staat klaar om de koude winteravonden op te fleuren.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-10-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4302