WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glenfiddich Experimental Series #3 Winter Storm

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, november 06, 2018 07:22:35

Distilleerderij: Glenfiddich
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenfiddich Winter Storm, Batch 02, 8.000 bts
Kleur: koper
ABV: 43%

IJswijn

Voor het derde experiment – de Winter Storm – liepen de fans echt storm (zag u wat ik daar deed?). In een mum van tijd was de eerste batch uitverkocht. Ook batch twee is nog amper te krijgen, maar wees gerust, batch 3 is ondertussen in productie. Wat deze Winter Storm zo bijzonder maakt is het feit dat deze Glenfiddich na 21 jaar op bourbonvat een finish kreeg van drie maanden op vaten waar voorheen ijswijn rijpte. Peller Estates uit het Canadese Niagara-on-the-Lakes (inderdaad, nabij de beroemde watervallen) plukt de druiven voor haar wijnen bij -10°C en maanlicht. Dat is geen folklore, maar een bewuste keuze, omdat de druiven dan van nature de hoogste concentratie aan suikers hebben. De Glenfiddich 21 mag drie maanden lang in zulke vaten overnachten om tot de subtiele single malt te komen die zo populair geworden is.

Delicate neus waarbij de typische zachte en zoete fruitigheid van de whisky nog eens versterkt wordt door de zoete wijn. Honing, blauw fruit en zachte kruiden maken dit een plezier om te nosen. Ik ben altijd een beetje op mijn hoede bij een wijnfinish, maar deze Glenfiddich is een schot in de roos. Absoluut zalige neus (in zijn genre).

Dat zet zich mooi door op de tong, maar… ik moet eerlijk zeggen dat hij de belofte van de neus toch niet helemaal kan waarmaken. Sterker, ik vind hem wat vlak worden. Nog altijd erg lekker, begrijp me niet verkeerd, maar niet van hetzelfde kaliber als de neus. De tweede slok is zelfs nog een pak minder. Wat karamel en kruiden die de wijntoetsen wat temperen. Oeps.

De afdronk is eerder kort en zoet, zacht gekruid en licht drogend naar het einde toe.

Toen ik hem voor het eerst proefde (met een glas van de betrokken ijswijn er naast en in combinatie met een crème brûlée van abrikozen) vond ik hem top. Nu ik hem thuis op mijn gemakje opnieuw proef is het een ander verhaal. Zo zie je maar; Een heerlijke nosing whisky, maar op smaak en in de afdronk laat hij het toch een beetje afweten. En als je weet wat deze fles tegenwoordig mag kosten (zo’n 300 tot 500 EUR, godbetert), dan laat ik deze liever aan mij voorbijgaan.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-10-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4301