WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glenfiddich Experimental Series #1 IPA Experiment

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, november 05, 2018 07:29:42

Distilleerderij: Glenfiddich
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenfiddich IPA Experiment
Kleur: oud goud
ABV: 43%

Hop

Glenfiddich introduceerde de zogenaamde Experimental Series, waarbij ze haar klassieke malt nog een speciale twist geeft. In het geval van de eerste release, de zogenaamde Glenfiddich IPA (spreek uit aaj-pee-eej) liet het bedrijf een speciaal bier (Indian Pale Ale, dus) maken door de Speyside Craft Brewery. Het bier zelf is niet te koop, maar werd speciaal gemaakt voor Glenfiddich. Het bier ruste enkele maanden op het vat, het vat werd geledigd en naar de distilleerderij gestuurd, waar de whisky dan een finish van 12 weken op kreeg. Dit is het resultaat.

Op de neus – die toch best kruidig is – krijg ik tevens toetsen van vanille, leder, amandelnoten, chocolade en verse hop. Dat laatste heb ik nog niet vaak in een whisky gehad, maar gezien de biervaten waarop hij rijpte, is dit uiteraard geen verrassing. Erg aangename neus, moet ik zeggen.

Hij komt erg vlot en zacht binnen, hoewel de kruiden al snel spreken. Gebakken appels, chocolade en iets van koffie, maar al snel proef je wederom een hint van donker bier. En dat is uiteraard de bedoeling, dus mogen we van een geslaagd experiment spreken.

In de middellange finish – waarin de koffie en chocolade lekker uitdoven – komt het bittertje van het bier opnieuw erg mooi naar voor.

Een leuke en erg drinkbare Glenfiddich, die bovendien best betaalbaar is. Ik ben fan.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-10-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4299