WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Ledaig 1983

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, november 04, 2018 08:43:04

Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Ledaig Vintage 1983, OB 2002
Kleur: koper
ABV: 40%

Rozijnen & Dadels

Deze Ledaig – gedistilleerd in 1983 – is hoegenaamd nergens meer te vinden. Hij werd in 2002 gebotteld. Ik kreeg het sample van mijn goede vriend Timon van PROOF. Let wel: deze komt uit de privé-verzameling, dus je zal hem niet noodzakelijkerwijs op het schap zien staan. Maar dat hoeft je niet tegen te houden om nog eens langs te lopen in Gent, want er staat een heleboel op het schap dat het proeven meer dan waard is. Deze Ledaig is verrassend donker, wat een sherryvat doet vermoeden…

Na bijna twintig jaar is de turf hier zo goed als uitgerijpt, zoveel is duidelijk. Want deze is vooral donkerzoet en erg aromatisch. Ja, er zit nog wat turf in, maar helemaal op de achtergrond. De aandacht van je reukorgaan wordt vooral getrokken door donkerzoete toetsen als van toffee, rozijntjes en gekonfijte appelsienschillen. Pomme d’amour en chocolade. Het woord ‘lekker’ werd uitgevonden om deze neus te omschrijven!

Toegegeven, de body is aan de lichte kant. Hij heeft al wat van zijn kracht verloren. Maar de smaak is prima. Rozijnen en dadels bij de vleet. Dat verwacht je niet meteen van een Ledaig, toch? Iets van bloedappelsien en wat gedroogde pruimen. En dan komt er dat zilte randje opzetten – met een mooi streepje rook erbij – dat je er even aan herinnert dat je wel degelijk een Ledaig aan het proeven bent. Mooi is dat, zeg!

De zoete en warme finish tovert een glimlach op mijn tronie, maar mocht wat mij betreft wel wat langer zijn.

‘Zo maken ze ‘m niet meer, meneer.’ Ik weet het, ik weet het. Bedankt, Timon, wat een feest!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-07-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4298