WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Tobermory 22 Year Old 1995 Valinch & Mallet

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, november 02, 2018 08:16:18

Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Tobermory 22 Year Old 1995/2017 Valinch & Mallet – Lost Drams Collection, Sherry Hogshead #17-2022, 124 bts
Kleur: licht goud
ABV: 51.5%

Karamel & Kardemom

Eigenlijk heb ik nog niet zoveel ervaring met Tobermory (indien we het dus over de ongeturfde malt van deze distilleerderij hebben, van Ledaig heb ik al flink wat achter de kiezen). Dit is nog maar mijn 8e, terwijl ik toch al zo’n 3500 whisky’s heb geproefd. Hoe zou dat komen? Is er dan zo weinig van voorhanden of vind ik hem gewoon niet sexy genoeg? Ik weet het niet echt. Deze 22-jarige sherrygerijpte Tobermory werd door het Italiaanse Valinch & Mallet gebotteld op vatsterkte.

De neus barst van het grenenhout, maar wordt wel onmiddellijk ondersteund door rood fruit en kruisbessen met een hint van zespri. Rumrozijntjes. Flink wat karamel en kardemom, wortels (van planten), iets melkachtigs en tot slot een mooi streepje woodsmoke. Het grenenhout was even schrikken, maar als je hem vijf minuten laat ademen wordt het een indrukwekkende en erg aangename neus.

Hij is best krachtig, pikant en zoet op de tong. Turks Fruit en eveneens van dat zwaar Turks gebak met rozijnen en dadels. De tannine spreekt nog steeds, maar zonder te storen. Abrikozen- en appelsienconfituur. Kardemom, chilipeper en zoethout. En opnieuw een flinke streep rook (zou het dan toch eigenlijk Ledaig kunnen zijn?). Ik ben erg onder de indruk.

De finish is bijzonder lang en kruidig tot het laatste moment.

Indrukwekkende Tobermory, die volgens mij eigenlijk een Ledaig in vermomming is. Pakweg 160 EUR en verkrijgbaar bij Anverness. Aanrader.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-07-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4296