WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

White Horse (b1980s)

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, oktober 12, 2018 12:49:32

Bottelaar: White Horse Distillers Ltd
Regio: Schotland
Fles: White Horse, bottled 1980s
Kleur: oud goud
ABV: 40%

Ballen

Ik proefde zopas een botteling van deze legendarisch blend uit de jaren 1970s. Die was lekker old school. Gelukkig bezig ik nog een fles, weliswaar van een decennium later. Ik ben eens benieuwd of deze White Horse uit de jaren 1980 mij evenzeer kan bekoren. Hij is alvast op een lager alcoholpercentage gebotteld en is een pak lichter van kleur.

Ik beken dat ik de neus van deze White Horse nog lekkerder vind dat die uit de jaren 1970s. Hij is helderder, als u begrijpt wat ik bedoel. Nog steeds old school, hoor. Meer appelsienen, honing en vanille en iets minder rook (wat minder Lagavulin?), maar ook wit fruit en perzik. Doet een beetje aan appelsienlikeur denken, maar dan met ballen aan zijn lijf. Bij de tweede snuif komt daar nog wat Italiaanse koffie met chocoladeschaafsel bij. Hoewel het hart, de essentie, van deze White Horse te vergelijken is met de oudere botteling, is het toch tevens een heel andere ervaring. Deze heeft duidelijk zijn eigen karakter, dat zachter en zoeter is. En absoluut heerlijk.

Prima body, bijna romig, en onmiddellijk erg zoet. Sinaasappelsap, perzik en toffee. Vanaf de tweede slok komen de kruiden opzetten. En daar is de turf! Ja, heerlijk, vanaf de tweede slok is de Lagavulin haast herkenbaar. Wat een mooie ontwikkeling!

De afdronk is lang. De afdronk is zoet en rokerig. De afdronk is absoluut genieten.

Wat een feest! White Horse… als je een oudere fles ziet (en ze zijn vaak best betaalbaar), niet twijfelen!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-07-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4254