WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

White Horse (b1970s)

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, oktober 12, 2018 07:01:25

Bottelaar: White Horse Distillers Ltd
Regio: Schotland
Fles: White Horse, bottled 1970s
Kleur: koper
ABV: 43%

Roest

White Horse is een blend met een rijke geschiedenis. Hij werd gelanceerd door Mackie & Co, die op dat ogenblik zowel de Craigellachie als de Lagavulin distilleerderijen in eigendom had. Hij is genoemd naar een herberg in Edinburgh’s Canongate en kwam in de 1880s voor het eerst op de markt. Het is leuk om weten dat die herberg – The White Horse Inn – van 1650 tot 1917 in handen van de Mackie familie is geweest. In 1927 nam DCL (voorloper van Diageo) de boel over. In 2010 liquideerden ze zelfs het bedrijf White Horse Distillers Ltd, hoewel de blend ook vandaag de dag nog wordt geproduceerd. Ik proef vandaag en fles uit mijn geboorteperiode, de jaren ’70 van de vorige eeuw. Hij is gebotteld op 43%.

OMG! Wat een heerlijke old school neus! Gelaagd en intrigerend. Seville appelsienen, espresso, karamel op bruine toast, roest (I kid you not), oude boeken, stoffige kelder, geroosterde walnoten, tamme kastanjes en meubelpoets. Het zou me niks verbazen mocht hier niet allen flink wat Lagavulin in zitten (daar ben ik vrij zeker van), maar ook dat de meeste malts echt wel tijd gekregen hebben om te rijpen. Vergeet immers niet dat dit gebotteld werd in een periode dat het whisky loch volop aan het vollopen was!

Hij is lekker olieachtig, zacht gekruid, maar vooral donkerzoet met een rokerig randje. De appelsienen gaan de gekonfijte kant op, terwijl het old school effect alsmaar sterker wordt. Het is een perfecte verderzetting van de al prima neus.

De afdronk verzacht de zeden, brengt een glimlach op mijn gezicht… totdat ik me realiseer dat het de laatste druppel was die ik nog had.

Ofwel had ik erg veel geluk met mijn fles, ofwel is dit simpelweg een fantastische blend. Kudos!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-07-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4253