WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glenglassaugh 27 Year Old 1978 Artist Edition

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, oktober 02, 2018 07:22:52

Distilleerderij: Glenglassaugh
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glenglassaugh 27 Year Old 1978/2009 for Whisky Fair, sherry hogshead, 211 bts
Kleur: licht goud
ABV: 56.8%

Naakt

Ik bezocht in 2018 de Whisky Fair in Limburg voor de allereerste keer. Wat een feest was dat, zeg. En elk zichzelf respecterend festival heeft ook zijn eigen botteling. Whisky Fair heeft er elk jaar meer dan één… dit is er zo eentje, weliswaar van vele jaren geleden. Deze Glenglassaugh – met een prachtig label, moet ik zeggen – werd in 2009 gelanceerd. De whisky had toen al 27 jaar doorgebracht op een sherryvat, maar kon nog steeds gebotteld worden op een heuse 56.8%.

De neus offreert in eerste instantie ongebakken brood en kruisbessen – een vreemde combinatie, misschien, maar niet onaangenaam. Na enkele ogenblikken evolueert dat naar witte chocolade met honing en gras. Iets van blik, zonder dat het stoort. Licht en aromatisch. Lente in je glas!

De aanzet is krachtig, zonder te branden. Appels (Granny Smith), maar dan in een likeur. Flink wat walnoten, nu en iets van honing en appelsienen. Doet wat aan Cointreau denken, maar verfijnder en zonder te plakken, als u begrijpt wat ik bedoel. Ik vind het wel een tikkeltje verrassend dat ik na 27 jaar rijping nog steeds het gevoel krijg de mout te proeven. Maar de invloed van het sherryvat is ver te zoeken. Desalniettemin is dit een heerlijke whisky.

Pas in de afdronk komen er wat gesherriede (is dat een woord?) toetsen door in de vorm van een kruidige spirit met peper, appels en honing.

Betrekkelijk doordeweeks voor zijn leeftijd, maar misschien was het vermoeid hout? Nogal naakt, als u snapt wat ik hiermee wil zeggen... Dankjewel voor het sample, Timon!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-05-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4239