WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Deanston 10 Year Old 2008 Cadenheads for Whiskypedia

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, september 26, 2018 07:21:09

Distilleerderij: Deanston
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Deanston 10 Year Old 2008/2018 Cadenheads for Whiskypedia, bourbon hogshead, 300 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 56.7%

Whiskypedia

Whiskypedia is een leuke whiskyclub uit Lichtervelde die in 2012 het levenslicht zag. Op zaterdag 29 september 2018 houen ze – voor de tweede keer op overigens – een whiskyfestival. Op dat festival stellen ze trots hun clubbotteling voor, namelijk een door Cadenheads gebottelde Deanston van 10 jaar oud op vatsterkte.

Ik vind de neus alvast interessant, zij het wel niet zo gemakkelijk. Verrassend vettig op bakboter en aardappelschillen, aangevuld met hooi, humus en herfstbladeren. Qua fruit moet ik het stellen met een appeltje en een hint van citroen. Zacht gekruid. Een stevige jongen, toch.

Op smaak is hij een krachtpatser met flink wat kruiden. Nu krijg ik toch wat meer fruit. Gekonfijt, vooral. Citroen, appel en wat perzik. Iets van Turks Fruit, ook. Beetje snoeperig, wat de neus niet deed vermoeden en hem een pak zoeter maakt dan gedacht. Peer? Rode bessen? Alleszins een mooi streepje woodsmoke, flink wat gember en zoethout en een verrassend mespuntje zout. Dit is erg aangenaam.

De finish is erg lang en laat er geen twijfel over bestaan dat dit een bourbonvat was. De tannine – die gelukkig niet al te bitter wordt – laat je mond kurkdroog achter.

Een echte herfstwhisky en laat die nu net begonnen zijn. Proficiat, jongens, mooie vatkeuze! De fles zal op het festival zo’n 65 EUR kosten, dus haast je naar dat festival als je ze niet wil missen. Met dank aan Jürgen voor het sample.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-09-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4233