WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Inchmurrin 12 Year Old (b2016)

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, september 24, 2018 07:10:02

Distilleerderij: Loch Lomond
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Inchmurrin 12 Year Old, OB 2016
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Snoeperig

Dankzij een hele reeks vreemd gevormde stills kan Loch Lomond een hele resem aan verschillende whiskystijlen produceren. Denken we maar aan Loch Lomond, Inchmurrin, Inchmoan, Croftengea, Craiglodge en ga zo maar door. In 2015 werd de range in een volledig nieuw jasje gestoken. Deze Inchmurrin rijpte op een mix van drie vaten: bourbon, refill en recharred hout. Hij werd in 2016 gebotteld.

De neus is droog op wit fruit, bloemsuiker en heidebloemen. Tikkeltje stoffig. Iets van vernis, naast gedroogde appelsienschillen. Fudge, maar ook iets van yoghurt, wat ik dan weer net iets minder vind werken, hier. Vanille wordt langzaam maar zeker bijzonder groot. Neigt naar Fanta, eerlijk gezegd. Net dat beetje romig, wat dan weer in zijn voordeel spreekt.

Hij is onmiddellijk flink bitter. Houttoetsen met gember, nootmuskaat, kaneel en leder. Het fruit evolueert eerder richting snoepgoed zoals violetjes en ananaskubusjes. Maar hij heeft ook nog iets van nat karton in zich, wat ik minder leuk vind.

De afdronk is kort tot middellang, snoeperig zoet, maar wel met een mooie kruidigheid. Limoen krijgt het laatste woord, samen met cacao.

Stukken beter dan de eerste Inchmurrin 12 die ik proefde (uit het begin van deze eeuw), maar nog verre van echt goed.

79/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-05-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4231