WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Loch Lomond 12 Year Old

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, september 21, 2018 07:10:21

Distilleerderij: Loch Lomond
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Loch Lomond 12 Year Old
Kleur: oud goud
ABV: 46%

Citroensap van een Plank

Loch Lomond is een fabriek. Er is niets romantisch aan deze distilleerderij. Maar sinds enkele jaren zijn er nieuwe eigenaars en die doen er alles aan om Loch Lomond van zijn kwalijke reputatie af te helpen en de whisky terug op de kaart te zetten. Een nieuwe verpakking, een nieuw verhaal, maar is het ook lekkere whisky? Deze nieuwe 12-jarige werd in 2015 gebotteld. Hij is licht geturfd (zo’n 12 tot 15 ppm) en rijpte op drie types vaten.

De neus begint best goed, op appels, peren en vanille, aangevuld met wat houtschaafsel. In tweede instantie komt er flink wat citrus opzetten. Maar absoluut geen off-notes, zoals ik die vroeger bij Loch Lomond dikwijls had. Mooi. Braaf, verre van uitdagend, maar mooi.

In de mond proef je wel onmiddellijk flink wat hout. Alsof je citroensap van een plank likt. Bakkerijkruiden houden hem pittig, maar hij krijgt toch ook snel een zuurtje. Vanille, opnieuw.

In de finish krijg ik vooral gember, eik en citroensap met een hint van verschaald bier (klinkt erger dan het is, maar toch).

Laten we dit zeker geen grootse malt gaan noemen, maar het is wel een bijzondere verbetering tegenover het spul dat ze enkel jaren geleden op de markt brachten.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-05-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4228