WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Teaninich 33 Year Old 1983 Berry Bros & Rudd

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, september 19, 2018 06:02:56

Distilleerderij: Teaninich
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Teaninich 33 Year Old 1983/2017, Berry Bros & Rudd, Cask #6739
Kleur: vol goud
ABV: 46%

Old School

Een Teaninich van 33 jaar oud? Dat kom je niet vaak tegen. Het leeuwendeel van de productie verdwijnt immers in Johnnie Walker (voornamelijk de Red Label) en is amper te vinden als single malt. Tenzij je bij de onafhankelijke bottelaars kijkt, natuurlijk. Deze Teaninich uit 1983 werd gebotteld door Berry Bros & Rudd uit Londen.

Ooh, de neus is een beetje old school, vettig met honing, iets van kalk, de vloer van een dunnage warehouse en heide. Daaronder loert een blikje perzik in siroop (geopend uiteraard, zou anders een beetje belachelijk zijn). Er zit ook een toets van hout in, maar niet eik. Ik denk eerder balsa of ceder. Erg mooie, gelaagde neus. Doet zelfs een beetje aan Clynelish denken.

Heerlijk olieachtig op de tong. Lekker zoet op perzik, maar met een verrassende druppel olijfolie er door heen. Umami, bijna. Leder, moutsuikers, opnieuw best old school met een mooie kruidige toets die geen afbreuk doet aan de zoetigheid. Erg, erg lekker.

In de lekker lange finish laat de eik eerst opnieuw van zich spreken, maar ruimt dan veld om het zoete fruit en de heide te laten weerkeren, met een snuifje bloemsuiker eroverheen. Laat je mond plots heel erg droog achter.

Hoewel het label niks verklapt, vermoed ik dat het om een sherryvat gaat. Hoe dan ook, dit is wellicht de lekkerste Teaninich die ik al aan de lippen mocht zetten. Pakweg 300 EUR, wat – gezien de kwaliteit en de leeftijd van deze single malt – eigenlijk een faire prijs is.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-07-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4226